Arne Ingebrigtsen, kommunedirektør i Kristiansund kommune. (Foto: Tore Lyngvær)

Les Erik Rolfsens leserinnlegg under rådmannens kommentar.

Av Arne Ingebrigtsen rådmann Kristiansund kommune

Utviklingen av Bolgneset ble vedtatt av et enstemmig bystyre i juni 2016. Det er ingen tvil om at et oljebasert næringsliv i nordmørsbyen må gjennom en omstilling etter hvert som det grønne skiftet kommer for alvor og alternative næringer vokser fram. Det å satse på marine næringer er fremtidsrettet og smart. Det har heldigvis politikerne i Kristiansund forstått.

Advokat Erik Rolfsen raljerer i Tidens Krav om Bolgneset igjen. Utviklingen av Bolgneset er basert på gyldige politiske og demokratiske vedtak. At du personlig ikke liker vedtaket gir ingen grunn til å omtale de vedtaksføre som inkompetente. Alle som har krav på innsyn har fått det, senest kontrollutvalget sist uke. Om advokat Rolfsen mener selskapet skal konkurrere på dårligere betingelser enn andre aktører i sitt marked, havner hovedsetet for utvinning av havbunnsmineraler i Ålesund. Du står selvfølgelig fritt til å ønske en slik utvikling.

At advokat Erik Rolfsen hedrer de som ulovlig ga bort Kranaskjæret til Småbåtlaget, er spesielt. Dette verdier som tilhører alle innbyggerne i Kristiansund, og er heller ikke forenlig med lov om offentlig støtte. Nå har dyktige advokater i KS kommet med sin juridiske vurdering i den saken, og det skal vi komme tilbake til. For meg er det oppsiktsvekkende at en advokat tar til orde for å det bryte loven er foretrukket løsning.

Kranaskjæret er for øvrig blitt utviklet til en liten perle av småbåtlaget i samarbeid med kommunen og KNH. Småbåtlaget har gjort den største og mest synlige jobben. All honnør til disse ildsjelene, det har aldri vært vår intensjon å bagatellisere deres innsats.

Advokat Rolfsen skriver også at kommuneøkonomien er ute av kontroll. Krevende, ja det er det, men Kristiansund kommune har levert balanse i fem år på rad, for første gang siden 1990-tallet. Terskelen din for «ute av kontroll» er ikke sammenfallende med min.

Vi er enige om mye i saken om gjeterbua i Tingvoll, men formelt er brudd på vannforskriften ikke noe en kommune kan tillate seg å «feie under teppet», selv om du tar til orde for det.

Neste sak er Atlanten og COWI. Mener virkelig advokat Rolfsen at en skadelidende part ikke skal søke oppreising gjennom rettsapparatet. Dette er innbyggernes penger, og undertegnede kommer ikke til å gi bort en krone uten kamp om denne ikke er rettmessig fortjent av en kommunal leverandør.

Du avslutter med at nederlag som kommer tett som hagl, og at skuta bevisst kjører mot et skjær. Jeg klarer ikke helt å finne nederlagene, men er veldig glad for at vi skal bli en skikkelig studentby med et nytt Campus, at kulturlivet skal revitaliseres med nytt Opera og kulturhus, at museet får nye lokaler, at vi klarte å dempe effekten av både oljekrisen og koronakrisen, at vi fikk takkebrev for håndteringen av «Viking Sky», at friidretten endelig skal få gode arbeidsforhold, at ansatte i kommunen verdsetter arbeidsplassen sin, at skolene leverer godt i nasjonal sammenheng, at vi har to av landets mest moderne barnehager for våre yngste, at vi er bedre rustet innen pleie- og omsorg nå som Rokilde er levert, nok et prosjekt under budsjett, at stat og fylke stiller med titalls millioner til vår nye sundbåtsatsing, at vi klarte å få Avinor til å prioritere utbedring av terminal og heliport, at Vågen, Rådhusplassen og Carolines plass er vitalisert og i bruk, og at vi snart har et havteknologisenter av internasjonal kapasitet i Bolga.

Jeg kommer aldri til å tillate en kommuneadministrasjon som driver forfordeling, bevisste lovbrudd og lemfeldig omgang med innbyggernes penger. De som ønsker det annerledes kan gjerne ty til media for å skade kommunens omdømme. Du er selvfølgelig kjent med at det er din rett, men neppe veldig konstruktivt for samfunnsutviklingen.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ved en glipp ble ikke Erik Rolfsens leserinnlegg publisert på ksu247.no.

Lesereinnlegget leser du nå i sin helthet under:

FRA LOKALDEMOKRATI TIL LOKALIDIOTI

Av Erik Rolfsen


Jeg vil rette en takk til det tidligere havnestyret og tidligere havnefogd for at de ga bort Kranaskjæret fra Kristiansund kommune til Småbåtlaget. På den korte tiden som er gått siden det kom ut av kommunens rådighet, har Kranaskjæret blitt utviklet til en liten perle.

Ellers går mye av det kommuneledelsen har ansvar for på tverke:
 Økonomien synes å være ute av kontroll. Inntektene er lavere enn beregnet, mens kostnadene er høyere. Rådmannen krever kutt, politikerne nekter.

 Sykehussaken ble tapt. Strategien var å satse alt på ett kort. Ett fellessykehus med plassering i Kristiansund. Resultatet ble verst mulig. Det ble ett sykehus. På Hjelset.

 Kamp for fortsatt fødeavdeling i Kristiansund etter at nytt sykehus er på plass, ble også tapt. Det var Arbeiderpartiet som ga dødsstøtet. AP sentralt har mer tillit til Høyreordføreren i Molde enn til sine partifeller i Kristiansund.

 Kommuneledelsen terger på seg innbyggere og ledelsen i Tingvoll kommune med å klage på et to år gammelt vedtak om et lite bygg i utmarka. Slik skaffer man seg venner i nabolaget…

 Millioner av kroner er brukt på Bolgneset Utvikling AS, et kommunalt selskap ledet av lokale partiledere uten næringslivskompetanse. Eierne av selskapet, bystyrets medlemmer og byens innbyggere, nektes innsyn.
Tro ikke at toppen (eller bunnen) er nådd. Nye fadeser ligger klare i havneselskapet, i utbyggingen av Atlanten Stadion, Morbærtreet og i rettssak mot Cowi. Rotet vil nå nye høyder.

I alle saker synes kommuneledelsens Plan A å være å kjøre på med overdreven tro på egne argumenter og ferdigheter kombinert med manglende forståelse for motpartens motiver og argumentasjon. Det hele sauses inn i arroganse og inkompetanse. Når plan A ikke lykkes, tas plan B i bruk: fakkeltog, endeløse facebook-skriblerier, rettssaker som tapes (gjerne i to instanser) og å skylde på alle andre (Regjeringa, Molde, Fylket osv osv).

Årsaken til at nederlagene kommer tett som hagl, er manglende kompetanse hos kommunens politiske og administrative ledelse. Politikere, rådmann og assisterende rådmann krangler for åpen scene, de gir bort eiendom uten å ville det, kommuneadvokaten beskyldes for ikke å vite forskjell på innledningsforedrag og prosedyre. Byrådets medlemmer synes å inneha mye engasjement, men lite utdannelse og relevant ledererfaring. Flinke til å fordele penger, dårlige på å tjene dem først. I stedet for å bake brødet, krangles det om fordeling av smulene.

Avslutningsvis vil jeg sitere en mann som døde for nesten 2000 år siden: «Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør». Noen ganger kan det virke som kommuneledelsen ikke helt vet hva de gjør. Med stødig hånd kjører de skuta Kristiansund på hvert ledig skjær de finner. Unntatt ett, Kranaskjæret.

Takket være en utskjelt eks-Havnefogd.