Beredskapsledelsen var samlet for å diskutere hva Kristiansund kommune kan bistå med i forhold til krigen i Ukraina onsdag 8.mars 2022. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune

Informasjonsmøte i Braatthallen onsdag 9.mars klokken 1800 i forbindelse med opphold for ukrainere på flukt fra krigen i hjemlandet.

Informasjonsmøte 

Kristiansund kommune vil sammen med Kristiansund og omegn Røde Kors og NAV flyktningetjenesten arrangere et informasjonsmøte for ukrainere, og eventuelt andre interesserte, vedrørende spørsmål om det å hente/hjelpe slektninger/andre ukrainere til Norge samt opphold i Norge, i forbindelse med krigen i Ukraina.

Vi håper med dette å kunne gi litt informasjon om disse spørsmålene.

Møtet vil bli avholdt i Bratthallen kl 1800, onsdag 9.mars kl 1800 inngang A. Møtet vil være i auditoriet.

Deltakere fra kommunen, Røde Kors og flyktningehjelpen

Det vil være personer fra beredskapsledelsen i kommunen, personer fra Røde Kors, personer fra helsevesenet og personer fra flyktningetjenesten i NAV tilstede under møtet. I tillegg vil det komme en advokat som også kan svare på spørsmål. Vi har også fått med en tolk.

Ta med barna, da vi har et tilpasset opplegg for barn, mens voksne deltar i informasjonsmøtet.

Vel møtt til alle som ønsker å vite mer.


Ordfører Kjell Neergaards informasjon til Bystyret i dag

Ordfører Kjell Neergaard informerer Bystyret i dag om henvendelse som har kommet fra IMDi, (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet)

Kjell Neergaards brev til Bystyret gjengis under:

Jeg viser til den forferdelige situasjonen i Ukraina, og til min appell til bystyret sist uke om at vi må stille opp så godt vi kan .

Vi har nå fått en henvendelse fra IMDI, med veldig kort svarfrist, der de ønsker et foreløpig svar på om vi kan bosette flyktninger fra Ukraina. Vi rekker hverken å avholde formannskap- eller bystyremøte innen svarfristen, som er satt til i morgen.

Jeg har diskutert dette med rådmann og kommunalsjef, og vi avgir følgende svar til IMDI:

Kristiansund kan øke bosettingen av flyktninger i 2022 med 150 personer, en økning som i sin helhet er knyttet til mottak av flyktninger fra Ukraina. Dette kommer i tillegg til det ordinære vedtaket om bosetting av 30 flyktninger som bystyret gjorde i januar. Svaret gis med forbehold om bystyrets godkjenning. Vi forutsetter også at staten gir de vanlige tilskuddene som gjelder ved bosetting.

Grunnet lavere bosetting de siste årene så har vi bygd ned vår kapasitet i Flyktningetjenesten i NAV. Kriseledelsen hadde et møte i går der vi satte i gang med planleggingen for å kunne håndtere et større mottak av flyktninger fra Ukraina. Dette gjelder områder som boliger, helsehjelp, barnehager og skole med mye mer. Vi har et stort arbeid foran oss, men jeg er imponert over hvor kjapt administrasjonen har respondert på dette.

Jeg er også imponert over byens befolkning som ønsker å stille opp, enten med penger til hjelpearbeidet, med klær og utstyr, men også med leiligheter og boliger som kan lånes ut. Dette er solidaritet i praksis.

Jeg kommer tilbake med en sak om økt bosetting på førstkommende bystyremøte.



Beredskap i Kristiansund kommune i forbindelse med krigen i Ukraina

Gjennomgang og oversikt for å kunne bistå med hjelp ved behov.

Beredskapsledelsen var samlet onsdag

Beredskapsledelsen var samlet onsdag denne uken for å skaffe seg oversikt over hva Kristiansund kommune kan bistå Ukrainere med i denne situasjonen. Ulike tema ble gått igjennom og det ble lagt planer for hvordan håndtere de ulike problemstillingene.

Helse og oppvekst

Slik beredskapsledelsen i kommunen ser det nå vil det være innenfor helse og omsorg sammen med oppvekst kommunen kan bistå i denne fasen av krigen. Dette vurderer beredskapsledelsen kontinuerlig.

Ukrainere som kommer til Norge kan være her i 3 måneder uten visum. Dette er nå utvidet, slik at de har kollektiv beskyttelse på ubestemt tid.

Kristiansund kommune vil ta i mot de personer som skulle få behov for helsehjelp. Kommunen vil også sørge for opplæring til barn og unge om denne situasjonen skulle bli langvarig.

Fast bosetting

Ordfører Kjell Neergaard sier at Kristiansund kommune ønsker å ta i mot Ukrainere som har behov for å bosette seg i kommunen, forutsatt at Bystyret godkjenner dette i neste Bystyremøte. Vi tar i mot 150 fra Ukraina, for fast bosetting, i tillegg til de 30, fra andre land, sier ordføreren. 

Behov for bolig på kort og lang sikt

Kommunen har sett på ulike scenarier i forhold til behov for bolig som vil oppstå. Dette har kommunen oversikt over på kort sikt. Det kan hende at behov for bolig på lengre sikt vil oppstå og da vil kommunen gå ut med mer informasjon om dette, når dette behovet eventuelt oppstår.

Ta vare på hverandre

Ordfører Kjell Neergaard oppfordrer alle til å ta vare på hverandre i denne tiden. Vi har innbyggere i vår by både fra Ukraina og Russland, og alle skal behandles på en god måte


Informasjon om de største norske humanitære organisasjoner som arbeider med Ukraina-krisen

Her er kontaktinformasjon og nettsider med informasjon om de største norske humanitære organisasjonenes arbeid med Ukraina-krisen

Nasjonale organisasjoner

Flyktninghjelpen/NRC: Sentralbord (08-15) (47) 23 10 98 00 nrc@nrc.no
Nettsted for givere: Ukraina: Slik kan du hjelpe

Caritas Norge: caritas@caritas.no og tlf. 23 33 43 60.
Nettsted for givere: Caritas i Ukraina

Røde Kors: https://www.rodekors.no/om/kontakt/
Nettsted for givere: www.rodekors.no 

Redd Barna: giverservice@reddbarna.no , (+47) 22 99 09 00.
Nettsted for givere: Barna i Ukraina trenger deg nå – Gi hjelp – Redd Barna

Kirkens Nødhjelp/NCA: giver@kirkensnodhjelp.no , 22 09 27 00
Nettsted for givere: kirkensnodhjelp.no

Leger uten grenser: Nettsted for givere