Illustrasjon av anlegg for dyrking av Tang og Tare ved Grip: Laminaris AS

Laminaria AS ved Kurt Roar Oterhals ønsker å dyrke tang og tare ved Grip.

Oterhals ønsker å dyrke butare, sukkertare, fjærhinne, søl, fingertare og havsalat i et anlegg sørvest for Kvittingen. Alle alger skal dyrkes til fôr/konsum.

Området det søkes om er på 80 dekar og det er planlagt en produksjon på 150 tonn.

– Mattilsynet har ingen innsigelser mot plasseringen av anlegget, jfr brev, og i forbindelse med siste høringsrunde for «Sjøområdeplan for Nordmøre», er det ikke kommet innsigelser til planen. Det betyr at området anlegget er planlagt lagt, er utenfor alle verneplaner som ligger i planen, opplyser Oterhals til KSU247.no

Naturlige kilder

Virksomheten er basert på naturlige kilder som grunnlag for tilvekst;  solenergi til fotosyntesen i makroalgene, næringsstoffer som naturlig følger i havstrømmen gjennom anlegget.

Se vår fotoserie fra vakre Grip

De første erfaringer fra drift av taredyrking tyder på at biotopene trives best når det er flere biotoper som dyrkes ved hverandre.

– Derfor tas det sikte på å dyrking av ulike biotoper samtidig, skriver Oterhals i sin søknad.

Dyrking av alger er i sin spede begynnelse i Norge. Det betyr at det kan forventes at det skjer en rivende utvikling av teknologien på dyrkingsanleggene.

– Den anleggstypen vi vurderer som mest interessant for øyeblikket er Buland10, som kan bygges ut i et modulsystem. Derfor kan det skje at anker- og fortøyningsløsninger kan bli endret i den perioden denne søknaden er under behandling. Men anlegget vil bli liggende innenfor det avmerkede området som vist på kartet.

Kystverket har ingen innvendinger og gir Laminaria tommel opp.

Nærings- og fiskeridepartementet ber om at søknaden fra Laminaria AS vurderes og at søknaden, i samråd med søker, legges ut til offentlig ettersyn i en periode på fire uker.

Vedtaket er ikke gyldig før Nærings- og fiskeridepartementet har gitt sin endelige anbefaling etter akvakulturloven.