Frei ungdomsskole. Foto: Kristiansund kommune.

Frei ungdomsskole har innført mobilfri skole for å hindre at elevene blir distrahert og for redusere digital mobbing.

En fersk spørreundersøkelse gjort av Klassekampen, svarer 75 prosent at de er positive til mobilforbud i norske skoler, skriver NTB i dag.

Akkurat nå er det opp til hver enkelt skole om de vil innføre dette, Frei ungdomsskole har hatt et slikt forbud i flere år og syns det fungerer godt.

– Vi unner elevene en god skolehverdag, der de ikke blir distrahert av piping eller vibrering fra telefonen, og dermed følger mer med i undervisningen. Vi mennesker er jo nysgjerrige, og jeg tror både ungdommene og vi voksne blir distrahert når mobilen piper, sier rektor Gunn Ottnes til KSU 24/7.

Forbudet gjelder for øvrig både i timene og i friminuttene. Dette tiltaket skal gjøre at elevene sosialiserer mer, er mindre mobilavhengige og ikke minst føler seg tryggere på skolen.

– I tillegg til at de følger bedre med i undervisningen skal elevene være trygge på at de ikke blir fotografert eller filmet når de er på skolen. Det er et tiltak mot mobbing. Selv om vi aldri kan utrydde mobbing helt gjør dette forbudet at elevene kan senke skuldrene i visshet om at de ikke blir arkivert av medelever med mobilkamera.
Det er jo hyggelig når det tikker inn gode meldinger på telefonene, men det distraherer elevene. Når det kommer mindre hyggelige meldinger, blir selvsagt distraksjonen enda større, forteller Ottnes.

Et år etter Mobbeombudet

Det er et år siden det ble vedtatt et strengere mobbelovverk og en ny klageordning til fylkesmennene. Mobbeombudet kan rådgi skolen, og kan kontaktes av foresatte dersom de ikke føler seg hørt av skolen.

NTB skrev i dag at fire av fem elever får medhold på at skolene har brutt sin aktivitetsplikt når de melder inn sin sak til ombudet i Møre og Romsdal. Av 32 saker, har 23 fått medhold.

Mobbeombud i Møre og Romsdal, Kristin Øksenvåg, er involvert i et prosjekt som Kristiansund kommune har sammen med Læringsmiljøsenteret i Stavanger og NTNU igjennom Udir. Det heter Læringsmiljøprosjektet og går i flere deler av landet.

I Kristiansund er det Arne Tveit og Elisabeth Rystad som er arbeider med dette.

– Prosjektet går igjennom Utdanningsdirektoratet, og er et tilbud til kommunene om veileding. Tre skoler herifra er med, Frei ungdomsskole, Atlanten ungdomsskole og Allanengen skole. Det skal håndtere mobbesaker og utvikle læringsmiljøet. Prosjektet går over to år, og underveis blir det fagseminarer der hele personalet fra skolene er med. Styringsgruppa består av både skoleeire (kommunen), skolestyre/rektor, politikere og andre. Prosjektet er godt organisert, og etter de to årene skal det spres til flere skoler i landet, sier Edith Husby ved Kristiansund kommune til KSU 24/7.