Brannmannen med "the 1000 yard stare" på Ground Zero rett etter 11.september 2001. Foto: Peter Turnley
Ungdomsgruppa i Dansekompaniet åpnet torsdagskveldens “ansikt til ansikt”

Ungdomsgruppa i Dansekompaniet åpnet kveldens «ansikt til ansikt» på vakkert vis, akkompagnert til glad og lett musikk. Ansikt til ansikt bruker å være fast innslag hos fotofestivalen, og kveldens gjest er den amerikanske fotojournalisten Peter Turnley. De siste 30 årene har Turnley reist verden rundt til konfliktområder og dokumentert hendelser som Gulfkrigen, Berlinmurens fall, jordskjelvet i Haiti og frigjøringen av Nelson Mandela.

– Jeg vil fortelle historiene jeg har bevitnet, sa Peter etter at vertene Krogvold og Aaland hadde introdusert han.

I kveld forteller han oss om noen av sine andre prosjekt, bant annet menneskene han har møtt på sine mange reiser til Cuba (50 reiser de siste 5 årene!). Mens lysbildeshowet flyter over lerretet, står Peter Turnley å danser til den cubanske hiphopen som om han viser oss at det er her han hører hjemme.

Etter Cuba-presentasjonen tar han fram bildet som kanskje gjør mest inntrykk på publikum denne kvelden.  Det er portrettet av en brannmann på Ground Zero etter angrepet 11. september. Turnley forteller en fantastisk historie som ledet til møte med denne mannen, hvor han får tak i en leiebil og kjører fra Boston til New York og så vidt klarer å komme seg igjennom politibarrieren og inn i kampens hete.
Han skal aldri glemme det han ser, et fjell av metall og flammer så massiv at synet av det treffer han som en kanonball i magen. Utpå morgenkvisten, fotograferer han en brannmann som han sier har «the 1000-yard stare» som betyr at du er i sjokk og bare ser horisonten, ikke det foran deg. Denne mannen  heter Sal kommer i kontakt med Peter, noen år etter angrepet. Det kommer fram at Sal sliter med PTSD og livet har ikke vært lett etter terrorangrepet, og Peter forteller at det har også satt sine spor på hans egen sjel. Derfor snakker de fast sammen på telefon hver årsdag.

Videre stiller Morten Krogvold det spørsmålet han gir nesten alle fotografer, om deres inntrykk av digitaliseringen vs analog foto. Går det ikke litt for fort i svingene? Det skal nevnes at Peter og Morten er jevngamle, men Peter sier at han syns at den digitale alderen gjør fotografering mer demokratisk. Fotografier er ment til å deles, og nå finnes det sosiale medier som gjør det lett for alle. Men dessverre, hender det at noen mister følelsen av hva man vil fortelle nå mer enn før- der har vi noe å hente.  Delingskulturen slår han likevel et slag for,

– Plese follow me on Facebook og Instagram, sier han og hele publikum ler mens de noterer oppfordringen bak øret til senere.

Smykkekunster Kathrine Lindman var blant publikum i kveld, og forteller til KSU 24/7 at det vil ta litt tid før opplevelsen synker inn.

– Han har jo reist og sett mye, dette formidlet han på en god måte i kveld. I tillegg virket leken og menneskelig, det var fint å se han danse under lysbildeshowet. Alt i alt var det en inspirerende og lærerik kveld

Peter Turnley skal holde foredrag i dag 17:30 på Caroline Kino, og da kan man høre mer om den bereiste fotojournalistens liv og opplevelser.

Smykkekunster Kathrine Lindman syns Peter Turnley gjorde inntrykk på henne (Foto: Linn Inger Angell)