Edel Stokke, Elisabeth Myrlund, Trude Jonassen og Caroline Almås fra barnevernet i Kristiansund. Foto: Atle Bjørnar Bratset

Barnevern er et kommunalt ansvar.

I Kristiansund kommunes barnevern er det per i dag ansatt rundt 35 personer.

– Det er langt fra nok, mener de kommunalt ansatte saksbehandlerene fra barnevernet i Kristiansund kommune.

Hver saksbehandler i barnevernet i Kristiansund sitter med 20-25 saker.

Bemanningsnormen sier at antall saker per saksbehandler bør ligge på rundt 15 saker.

Ikke alle ansatte i byens barnevern er saksbehandlere, disse kan være ledere, jobbe innen merkantil eller ha andre stillinger.

#heierna

Alle landets barneverntjenester var lørdag utfordret til å snakke med sine lokalpolitikere.

Oppfordringen kom fra #heierna-aksjonen.

#heierna er et motsvar etter statsministerenes siste nyttårstale. Solberg sa i talen at hun ønsket seg flere suksesshistorier i barnevernstjenesten.

Ine Haver, saksbehandler i Stavanger kommune, følte etter talen at hun måtte gjøre noe, og kjemper nå for å få flere ansatte i barnevernet landet over.

Bare slik kan man skape flere suksesshistorier, mener Ine.

Kristiansund

Lørdag var Edel Stokke, Elisabeth Myrlund, Trude Jonassen og Caroline Almås ute for å snakke med sine lokale politikere.

– Vi vil ha flere stillinger og mer fokus på barn og unge sin oppvekst i Kristiansund. Det er det vi er opptatt av, sier de fire.

– Det er en kjent sak at Kristiansund har høye levekårsutfordinger, vi har mange barn som har tiltak fra Barneværnet, om de er plassert i fosterhjem eller bor på institusjon.

– Dette er en ond sirkel. Så lenge det ikke blir satset nok på dette vil problemene ikke gå bort. Barna som var innom barnevernet som små kommer tilbake som foreldre som ikke klarer å ta vare på sine barn, forteller de.

– Vi snakker derfor om at kommunen må ta større ansvar for disse sårbare barna og å gi de et bedre tilbud.

– For å skape suksesshistorier som Erna ønsker må vi ha tid til å skape relasjoner til de vi skal hjelpe. Det klarer vi ikke med den saksmengden vi har i dag.

Damene ønsket derfor å informere byens politikere, som lørdag sto på stand på rådhusplassen, Piren og utenfor Folkets Hus.

– Vi ønsker å informere de om den store gruppen barn og familier som trenger hjelp i byen og håper at at politikerne og kommunen vil rette oppmerksomheten mer mot disse gruppene. Barna kommer nå i skyggen av Sykehus og de eldres sak, mener vi.

Helsestasjon, skolehelsetjeneste er tiltak det også er foreslått sparing på.

– Det er mange av partiene som ikke har så mye kunnskap om de unges og vår situasjon i Kristiansund, men de spør mye, forteller damene.

Har en drøm

– Vi har en drøm om et slags Familiens hus i Kristiansund, forteller de. Her ønsker de å samle alle instanser som jobber innen fagområdet i det samme bygget.

Samtidig har enheten ufordringer med å rekrutere og beholde gode ansatte i barnevernstjenesten. Folk slutter etter å ha blitt slitne på grunn av det store ansvaret.

En annen utfording barnevernet har er at det kun er ansatt én mann. Tidligere har de vært oppe i tre menn.

– Men det viktigste er at de som ansettes har den riktige kompetansen. Ønsker man flere suksesshistorier så må man satse mer på kommunalt barnevern.

Solberg ønsker ikke å øke antallet ansatte i barneverntjenesten i Norge. De skal bare jobbe annerledes og slik heve kompetansen.

– Det er umulig å få til slik situasjonen er i dag, mener de fire.

Skryt til kommunen

Skatepark, opprusting av lekeparker og skaping av gode møteplasser for småbarnsforeldre, får kommunen ros for. – Samtidig er det også mange familier som jobber hardt og står på.

Damene skryter også av de mange frivillige organisasjonene som gjør mye bra for barn og barnefamilier i Kristiansund.