Illutrasjonsfoto.

En kristiansunder i 30 årene er i Nordmøre tingrett dømt til fire år og tre måneder i fengsel for voldtekt. Han må også betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Det var i desember 2016 at mannen forgrep seg på kvinnen på et nachspiel. De to hadde møtte hverandre på byen og dro til samme nachspiel. Kvinnen var på dette tidspunktet svært beruset og måtte ha hjelp for å komme seg fra drosjen og inn. Hun var i tillegg til å være beruset også svært trøtt.

Mannen som bodde i huset, hjalp henne til et gjesterom og la henne i sengen. Tanken var at hun skulle overnatte der, fordi hun ikke var i stand til å ta seg hjem på egen hånd. Også mannen som nå er dømt for voldtekten var med å hjalp henne.

Nachspielet fortsatte en tid til, og det ble konsumert mer alkohol.  Huseieren kjente ikke kvinnen godt nok til å være alene med henne. Han mente derfor at mannen som nå er domfelt for voldtekt kunne overnatte på en sofa i kjellerstua.

Mannen gikk i midlertidig ikke å la seg i kjellerstua, men i samme rom som den berusede kvinnen. Der gjennomførte han voldtekten.

Da kvinnen våknet opp, kjente hun at noe ikke var som det skulle. Hun ringte en venninne som kom å hentet henne. Fra bilen ringte hun voldtektsmottaket og der ble hun undersøkt og spor ble sikret.

Det biologiske materialet ble undersøkt av Oslo universitetssykehus. I rapport av 6. april
2017 er det blant annet konkludert med at sædfraksjon i prøve fra midt i fornærmedes skjede har identisk DNA-profil som profilen til tiltalte.

Tiltalte presenterte en helt annen historie for retten. Blant annet hevdet han at kvinnen var våken og at de flere ganger forsøkte å ha samleie. Dette fikk de i følge mannen ikke til, på grunn av manglende ereksjon.

– Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring. Hans beskrivelse av kvinnens deltagelse og
initiativ under den seksuelle akten fremstår som helt usannsynlig sett hen til hennes tilstand om lag 30 minutter tidligere. Hun hadde kort tid forut kastet opp, vært søvnig og forvirret, skriver konstituert sorenskriver Frederik Meringen i dommen.

Mannen forsøkte også å påvirke kvinnen gjennom å sende en snap til henne, der han truet med motangrep dersom saken ikke ble henlagt og han ble renvasket.

– Retten finner at snapchat-meldingen var en rettsstridig adferd. Det å tilkjennegi at en vil gå til rettslig motangrep og at det kan bli runde(r) i retten, ligger nært opp til en trussel om å påføre noen et psykisk onde, skriver Meringen.

Mannen, som er tidligere utstraffet, ble dømt på alle punkter. Dommen ble anket, og er derfor ikke rettskraftig.