Tankesmien sykehus Nordvest består av personer med partipolitisk god spredning. De jobber alle på dugnad for saken, beholde sykehuset i Kristiansund. De ønsker også at sykehusstrukturen i fylket skal bestå. Foto: Atle Bjørnar Bratset

Tankesmie sykehus Nordvest har i samarbeid med flere utarbeidet et forslag om en uttalelse fra bystyremøte 12.desember om at bygningsmassen ved KSU sykehus må forbli i offentlig eie og ikke avhendes.

Uttalelsen oversendes partienes stortingsgrupper umiddelbart for å bidra til å påvirke Stortingets behandling 19.desember.

Hele uttalelsen:

Sak til bystyrets møte 12.desember:

Uttalelse om:

Bygningsmassen ved sykehuset i Kristiansund skal være i offentlig eie.

Lokalsykehuset i Kristiansund er kjernen for byens hovednæringsvirksomhet og sokkelberedskapen for Norskehavet. Med geografien i Nordmørsregionen har det en strategisk beliggenhet  med nærhet til akutt, føde og barneavdeling for ca. 60.000 mennesker. Sykehuset er meget godt vedlikeholdt og har noen av Norges mest moderne operasjonsstuer. Å beholde lokalsykehuset i Kristiansund er helt avgjørende for regionen og det er dessuten den mest økonomiske løsningen.

Med bygging av nytt fellessykehus i Molde, vil sykehustilbudet for Nordmøre blir kraftig redusert.

Det er ikke økonomi i helseforetaket til å bygge dette slik at det dekker både Romsdal og Nordmøre.

Lokalsykehuset

Lokalsykehuset i Kristiansund er velfungerende med røtter helt tilbake til 1800-tallet.
Sykehuset er meget oppegående og har i dag bl.a. et av landets ledende fagmiljø innen
ortopedi. Dagens sykehusbygg har vært utvidet flere ganger, og den tekniske tilstanden er
meget god som følge av godt og profesjonelt vedlikehold. Lokalsykehuset i Kristiansund
har også noen av Norges mest moderne operasjonsstuer. Dette i motsetning til Molde
sykehus hvor vedlikeholdet er blitt utsatt i påvente av nytt sykehus. Lokalsykehuset i Kristiansund er også helt avgjørende for oljeberedskapen i Norskehavet.

Behovet for sykehustjenester ventes å øke med ca 50% i de neste 40–50 årene, ikke minst
som følge av eldrebølgen.

Med den økonomiske utviklingen innen helseforetaket, vil et nytt felles sykehus på Molde ikke kunne dekke helsetjenestene til befolkningen på Nordmøre. Den eneste fornuftige løsningen, både for befolkningen og helseforetakets økonomi, er å beholde det moderne og velfungerende lokalsykehuset i Kristiansund og oppgradere bygningsmassen for Molde sykehus. Det er også den beste samfunnsøkonomiske løsningen. 60.000 mennesker på Nordmøre har krav på dette!

Momenter – statbudsjettet – analyse bæreevne

Statsbudsjettet 2018

Utdrag:
Regjeringen foreslår 785 millioner kroner i økte lånebevilgninger til følgende byggeprosjekter for sykehus i 2018 – herunder:
220 millioner kroner til nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal. Prosjektet har en låneramme på 3 554 millioner kroner i perioden 2018–2022.

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen innebærer at bevilgningene til de regionale helseforetakene i 2018 reduseres med 172 millioner kroner.

Reformen utgjør i utgangspunktet 687 millioner kroner for de regionale helseforetakene. Reformen innpasses på samme måte som i 2015-2017 ved at det foreslås å tilføre 516 millioner kroner i basisbevilgningene til RHF-ene. Dette skal gi rom til blant annet investeringer og anskaffelser.

Analyse av bæreevne for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal

Oppdatering av bæreevneanalyse av 15.6.2016 for SNR 10. november 2017
Rapporten er utarbeidet av EY på vegne av Helse Midt- Norge og Helse Møre og Romsdal.

Utdrag:

Bygningsmassen i Kristiansund

Deler av bygningsmassen i Kristiansund sykehus vil bli overflødig ved etablering av DMS i dagens Kristiansund sykehus. Det er ikke fattet beslutninger om hvordan den bygningsmassen som blir overflødig skal benyttes, og det er derfor i bæreevneanalysen tatt forutsetninger som er forbundet med usikkerhet. Valg av alternativ knyttet til dette vil ikke være vesentlig for prosjektets bæreevne totalt sett.

På grunn av usikkerheten knyttet til den fremtidige bruken av bygningsmassen som det
ikke er behov for, er det ikke lagt inn salgsgevinster knyttet til denne. Det er heller ikke lagt inn eventuelle leieinntekter knyttet til utleie av overflødig bygningsmasse eller vedlikeholdskostnader knyttet til denne. Det er forutsatt at overflødig bygningsmasse vil være selvfinansierende i den forstand at leieinntekter vil dekke driftskostnadene knyttet til bygningsmassen. Kontor og utleieboliger i sentrum av Kristiansund er forutsatt solgt.

Det er ikke inkludert kostnader knyttet til avvikling av fraflyttet areal i analysen. Nivå på og behov for slike kostnader må utredes av prosjektet.

Salg av eiendom

Prosjektet vil tilføre foretaket likviditet gjennom salg av gammel bygningsmasse når denne ikke lenger er i bruk. Eiendommene er forutsatt solgt med likviditetseffekt i 2023. Salgssummen bedrer foretakets likviditet fra dette året.

Innledende kommentar til forslag til vedtak:

Sykehuskampen har gitt og gir grunnlag for mange og sterke oppfatninger. Et vedtak i Stortinget 19.desember som gir helseforetaket blancofullmakt til økonomiske disposisjoner som også inkluderer salg av bygningsmassen ved KSU sykehus vil oppfattes som enda et overgrep mot Nordmøre.

Tatt i betraktning alle eventualiteter som reiser seg i tilknytning til nytt fellessykehus på Hjelset, må bygningsmassen ved KSU sykehus beholdes i offentlig eie. Stortingsbehandling må stadfeste dette,

Forslag til vedtak:

Bystyret ber Stortinget gjøre vedtak om at bygningsmassen ved KSU sykehus beholdes i offentlig eie. Inntil vi ser realiteten i utbyggingen på Hjelset vil dette være en nødvendig beredskap for Nordmøre og Romsdal.

Oversendes partienes stortingsgrupper før budsjettbehandlingen i Stortinget 19. desember

Signert av:
Oddbjørn Lomundal(s) John Ødegård(s) Ketil Andersen(s)
Anette Thomas-Krain(s) Ildrid Melbye(s) Stein Kristiansen(s) Rune Larsen(s)
Rolf Ugelstad(s) Mette Grødal(s) Torill Brunsvik(s) Steinar Berge(s)
William Dyrnes(s) Aase J. Fladseth(s) Kjell Dagenborg Sørensen(s)