F.V: Tor Garshol, Henning Torset, Helge Orten og Vetle Wang Soleim. Foto: Aure Høyre

Av: Henning Torset, førstekandidat Aure Høyre

Å være en ja-kommune betyr å gjøre det lett og fint å bo i kommunen. Vi skal si ja til nye måter å gjøre ting på i kommunen som gjør det enklere for innbyggerne. Det betyr digitalisering av tjenestene, enkle og lett tilgjengelige søknadsskjemaer, og en positiv holdning til de som tenker nytt. For at Aure kommune skal være et godt sted å bo trenger vi politikere som evner å si ja. Vi skal være en positiv kommune som møter initiativ fra innbyggere og næringsliv med et åpent sinn.

Vi skal ha gode møteplasser mellom bedriftene og kommunen, slik at vi hele tiden kan lytte til hva som trengs for at enda flere arbeidsplasser skal bli skapt i kommunen. En ja-kommune spiller på lag med de som vil skape arbeidsplasser. Derfor må vi gjøre mer enn å regulere nok areal til bedriftene.

Vi må være forutsigbar i planleggingen, ha nok plankompetanse i kommunen, og være positive til de som vil skape jobber! Men ikke minst ha ferdig opparbeidet næringsareal til enhver tid. Innbyggere med gode initiativ som skal møtes med takk. Kommunen skal ikke legge noen hindringer i veien for innbyggere som ønsker å skape.

Er planverket til hinder for ny næringsetablering i Aure?

Jeg har fått opplyst at Norsk Frysetørking AS ønsker å etablere seg på Sandvikhøgda på Tustna, sier Henning Torset i Aure Høyre. Men blir møtt med fraværende oppfølging fra kommunen sin side og negativ innstilling fra Fylkesmann, Fylke og Statens vegvesen. Fylkesmann, Fylke og Statens vegvesen hevder i sine uttalelser at prosjektet strider mot kommuneplanen sin arealdel og fraråder ett nytt industriområde her.

Norsk Frysetørking AS ønsket å få regulert ett nytt industriområde for bygging av ny fabrikk for frysetørking av næringsmidler. Fabrikken kan få mellom 10 – 20 sårt tiltrengte arbeidsplasser, fortsetter Torset. Er det slik vi tar imot de som ønsker å etablere seg i kommunen vår? Spør Torset oppgitt.

Når utbygger ikke finner egnede arealer innenfor kommunen sitt planverk, så kan ikke kommunen tilby noe? Er det ikke noe vilje til å kjempe for ny næringsetablering? Spør Torset videre.

Det er andre gang jeg ikke får starte virksomhet i kommunen sier en frustrert Tor Garshol, mannen bak Norsk Frysetørking AS. Den gangen stoppet det også i Fylket. Bedriften ble av den grunn i stedet etablert på Frei, og har nå 15 ansatte og omsetning på ca 35 mill. Nå møter vi på nytt de samme holdningene. Vi ønsker å etablere oss på Sandvikhøgda for å kunne utnytte nærheten til Kristiansund og termo-transporten som i dag allerede går til og fra Smøla. Dette vil være besparende for både oss og miljøet sier Garshol. På Tustna finnes det ikke regulert næringsareal som er ledig og egnet. Garshol påpeker at argumentasjonen er den samme nå, at arealet ikke ligger inne i kommunens Arealplan, Arealplanen i seg selv synes for sektormyndighetene å være viktigere enn utvikling i kommunene. Selv om planen «nylig» er vedtatt (des 17), så er det i realiteten en «gammel» plan som vedtas siden tiden, fra innspill til og utarbeidelse av planen blir så lang, hovedsakelig pga de samme myndigheters «motsegner».

Kart over planområdet. Norsk Frysetørking AS.

Med behandlingstid på 4-5 år og gyldighetstid på 5 år er man sikret at man til enhver tid har en gammel plan man kan bruke for å holde byråkratiet i gang og hindre utvikling. Fylket har jo også vært med på å vedta en særdeles ambisiøs næringsplan for kommunen, som er enda nyere. Betyr ikke den planen noe? Det er begrenset hvor mye tid og ressurser som kan brukes på å få lov til å komme i gang, det jobbes derfor nå med andre alternativer utenfor Aure kommune/fylket.

Sentrale politikere gjentar ofte at de ønsker å legge til rette for næringsliv, småbedrifter og industri. Før de starter med tilrettelegging kan de begynne med å fjerne hinder, det er til og med helt gratis sier Garshol til slutt

Dette er ikke det eneste tilfellet, sier en tydelig engasjert ordførerkandidat hos Aure Høyre. For noen år tilbake, fikk en annen aktør kjenne på hvor tungt det var å etablere seg med ny næring i kommunen. Her også var kommunen lite behjelpelig under arbeidet med å finne tomt og å få på plass nødvendige tillatelser fra sentrale myndigheter. Her fikk heldigvis aktøren god drahjelp hos en tidligere politiker som kunne systemet godt, og i dag er denne bedriften godt etablert med mange ansatte. Aure kommune vedtok nylig en ambisiøs næringsplan, som skal bidra til nye arbeidsplasser og flere tilflyttere til Aure. Dette krever at kommunen endrer holdningene sine til nyetablerere.

Aure kommune må bli langt bedre til å følge opp saker mot sektormyndighetene og i større grad stå på tiltakshavers side. Spesielt når det gjelder næring og bolig. Saksbehandlerne må få tydelig ryggdekning og støtte fra politikerne slik at de ikke blir overkjørt av sektormyndighetene som nå. Dersom vi ikke får gjennomslag må vi ikke være redde for å klage sakene videre inn til departementet. Saksbehandlingen i kommunen må også gjøres så enkel og rask som mulig. Utgangspunktet skal være «hvordan kan vi si JA» Det må også på plass byggeklare næringsarealer avslutter Torset.

Statsminister Erna Solberg er lei av at statlige organer detaljstyrer kommunene. Nå lover hun å vektlegge lokalpolitikernes syn sterkere i klagesaker. Det er blitt veldig mye detaljstyring av statlige føringer fra ulike hold. Det kan være miljømyndigheter på noen områder, men det kan også være i vei- og samferdselsspørsmål. Hun varsler at regjeringen skal vektlegge kommunenes syn sterkere i klagesakene som kommer inn til dem. Samtidig sender hun et tydelig signal til fylkesmennene og andre statlige organer om at det skal sterke nasjonale interesser til for å gripe inn overfor lokaldemokratiet. Statsministeren sier vi må vektlegge lokaldemokratiets egenverdi.

Les mer her.