Smøla kommune har søkt fylkesmannen om etablering av en vindkraftturbin på maksimum 500 kW plassert på Gråøya. Søknaden omfatter også et teknisk bygg i tilknytning til turbinen.

Turbinnavet er planlagt å ha en høyde på inntil 60 meter, rotoren en diameter på inntil 54 meter.

Elektrisiteten fra turbinen skal benyttes av et oppdrettsanlegg som i dag bruker et dieselaggregat. Man håper med dette å redusere CO2-utslippet med inntil 90 prosent.

Fylkesmannen er bekymret for dyrelivet.

– Gråøya er registrert som yngleområde for svartbak, tjeld og ærfugl, hvorav den siste er nær truet. Det er en rekke sjøfuglarter som bruker øya hele året.

– Smøla ligger sentralt i leia for store mengder trekkende fugl. Selv om den omsøkte turbinen vil være lavere enn turbinene i vindparken, kan vi ikke se bort fra at kollisjon med trekkende fugl vil skje. Vi kan heller ikke se at effektene på sjøfugl er tilstrekkelig kjent, skriver fylkesmannen i et svar til kommunen.

– Gråøya ligger cirka 1.700 meter fra høyspent på land. Det burde dermed være et alternativ å bruke lokalprodusert kraft fra vindparken, mener fylkesmannen.

Fylkesmannen ber Smøla kommune si nei til dispensasjon til etablering av en vindturbin på Gråøya. Et eventuellt positivt vedtak i Smøla kommune vil bli påklaget, avslutter fylkesmannen.