Slik sier Sykehusbygg hei og takk for sist når de skal ansette prosjektdirektør for det nye sykehuset på Hjelset. – Amatørmessig, sier ordfører Kjell Neergaard.

Sykehusbygg HF, som skal bygge eventuelt nytt sykehus på Hjelset, kan ha brutt offentlighetsloven i forbindelse med pågående ansettelse av prosjektdirektør.

Årsaken er formelle feil i utlysningen av stillingen. I stillingsannonsen har nemlig Sykehusbygg glemt å opplyse om at søkerlisten i utgangspunktet er offentlig, selv om søkeren ber om anonymitet.

Dette er i strid med kravene i offentligloven § 25 (2) femte punktum, der det heter:

I utlysingen skal det gjøres oppmerksom på at opplysninger om søkeren kan bli gjort offentlig selv om søkeren har bedt om ikke å bli ført opp på søkerlisten.

Formålet med dette er både å informere søkere om at konfidensialitetsønsker ikke alltid kan imøtekommes, og å tilrettelegge for den lovfestede plikten til å utarbeide søkerliste snarest etter søknadsfristen er utløpt, jf. § 25(2) annet punktum.

Administrerende direktør Ann Elisabeth Wedø i Sykehusbygg HF, opplyser til ksu247.no at man nå er i sluttfasen av ansettelsesprosessen.

Det er åtte søkere til stillingen, av disse er én kvinne. Fire av søkerne ønsker å være anonyme. Loven om dokumentinnsyn – offentlighetsloven – sier følgende: Jo viktigere en stilling er, jo strengere krav stilles det til offentlighet.

img_0517

– Dette er amatørmessig, sier ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard til KSU 24/7. Et så stort foretak må forholde seg til de lover og regler som er gjeldende. Dette er en stilling som har stor allmenn interesse, og med den historien vi har med oss i sykehussaken, så her forventer vi at ting gjøres på riktig måte, sier Neergaard.

– Det er nå syv år siden denne lovendringen trådte i kraft, sier spesialrådgiver i Norsk Presseforbund, Nils Øy til KSU 24/7. Det er tull at man ikke klarer å forholde seg til lovverket. Normalt henvises det i annonsene til en fullstendig utlysning, men det er ikke tilfelle i denne saken.

Advokat Øystein Svendsen uttaler på generelt grunnlag eventuelle konsekvenser av overtredelsen for KSU 24/7.  – Avgjørelser må påklages til overordnet organ for ny behandling. Også Sivilombudsmannen kan kontrollere forvaltningens håndtering av en sak, enten av eget tiltak eller etter en klage.

Det at hele fire av åtte søkere er anonymisert kan være et problem, mener Svendsen. – Det skal svært mye til å unnta søkere fra offentligheten ved rekruttering til denne typen stillinger, sier Svendsen. Dette er nettopp en slik stilling som har en særlig offentlig interesse. I slike saker angir derfor offentlighetsloven, herunder forarbeider og praksis, at det er en høy terskel for å få gjennomslag på en anmodning om ikke å bli oppført på søkerlista. Uansett skal søkerlista alltid inneholde hvor mange søkere det er og deres kjønn. Dersom innsyn blir nektet, skal det komme klart frem hvilken lovhjemmel som begrunner avslaget.

KSU 24/7 har klaget på hemmeligholdet og selve utlysingen av stillingen. Vi har fått følgende svar fra Berit Valstad-Aalmo, hun er sjef for administrasjon og HR i Sykehusbygg:

“Bekrefter at vi har mottatt deres klage på innsyn i søkerlisten til prosjektdirektør Nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal. Endelig svar på klagen forventes oversendt i løpet av tirsdag 27. september.”, skriver hun i en epost.

KSU 24/7 har ikke lykkes å komme i kontakt med ledelsen i Helse Møre og Romsdal.