Stemningsrapport fra valglokalet på Jonas Eriksen

0
415
Kristiansund kommune tar nå i bruk de nyoppussede lokalene i det tidligere Jonas Eriksen-bygget. Foto: Atle Bjørnar Bratset

Utenfor valglokalet i det nyoppussede Jonas Eriksen-bygget strømmer velgerne ut, tilsynelatende fornøyd med sitt utførte oppdrag.

Det tradisjonsrike Jonas Eriksen-bygget på kaia i Kristiansund er i dag det nye Servicetorget for kommunen. Søndag 10. og mandag 11.september i år huser det for første gang stortingsvalget.

Innenfor lokalet møter man behjelpelige valgfunksjonærer. Terje Lyster er nestleder i Stemmestyret i Kristiansund og sier til KSU 24/7:

– I går var det omtrent 1000 som var innom å bruke stemmeretten, og i dag er det enda flere. Vi forventer at trøkket tar seg opp etter arbeidstid. Folk er dessuten veldig fornøyd med de nye lokalene i gamle Jonas Eriksen, som er mer tilgjengelig og universelt utformet for alle, forteller han.

Hvorfor velger noen å ikke stemme?

I 2013 var valgoppslutningen på landsbasis 78,2 prosent, det betyr at 21,8 prosent valgte å ikke stemme.

– Jeg tror mange lar være å stemme fordi politikk kan være forvirrende, og enkelte blir nok frustrert over dette. Dessuten tror jeg mange ikke har tillit til politikerne, sier Anne Aknes til KSU 24/7 utenfor valglokalet.

En annen som har gjort sin borgerplikt er Veronika Aabak Haugnes:

– Min teori er at mange rett og slett ikke orker å dra, fordi timene i døgnet ikke strekker til. Jeg dro i pausen på jobben for å stemme, forteller hun.

Veronika Aabak Haugnes har gjort sin borgerplikt (Foto: Linn Inger Angell)

1 million forhåndsstemmer

I Møre og Romsdal har 25,8 % (t.o.m 8/9) forhåndsstemt, og i Kristiansund er det 24,9 % som har gjort dette. På landsbasis forteller Valgdirektoratet at over 1 million har benyttet denne muligheten. Dette er en all time high og slår den eksisterende rekorden fra 2013, den gang var det 855.255 forhåndsstemmer.

Gratis sundbåt

Det er også gratis sundbåt på valgdagene mens valgdagene er åpene. I tillegg til Servicetorget kan du stemme Dahlehallen, Gomalandet barneskole og Freihallen. Lokalene er åpne fram til 20:00.

Nysgjerrig på mer statistikk fra 2013? Les også: Har DU gjort din borgerplikt?

Valgurne. Foto: Petter Ingeberg / Kristiansund kommune.