Kerry Jeffries og Johnny Eriksen sammen med frisklivskoordinator Anne-Cathrine Grav-Olsen (til høyre). Foto: Tore Lyngvær

Samboerne Johnny Eriksen og Kerry Jeffries fikk et helt nytt liv etter møtet med det kommunale tilbudet Friskliv og Mestring. Frisklivskoordinator Anne-Cathrine Grav-Olsen roser paret for måten de har snudd om på livene.

Akkurat nå er det om lag 140 personer som er inne hos Friskliv og mestring. I løpet av året er 200 mennesker innom det kommunale tilbudet. Det er venteliste hele året, og frisklivskoordinator Anne-Cathrine Grav-Olsen mener det behovet er stort.

Stort behov

– Vi har nettopp ansatt en ny ressurs som skal jobbe med barn og unge, så nå er vi totalt tre stykker som jobber i Friskliv og mestring, sier Grav-Olsen til KSU 24/7. Behovet er stort, og vi prøver å være så fleksible som mulig. I tillegg til de tre som er ansatt, drar vi også veksler på andre ressurser i kommunen.

Alle frisklivssentraler gir hjelp til fysisk aktivitet, kosthold, snus- og røykeslutt. Noen gir også tilbud innen psykisk helse, søvn og alkohol. Tilbudet sparer samfunnet for store summer, ved å få folk tilbake i jobb, ut av sykemelding, bedre kosthold og mindre røyking og snusing. Bare røyking alene koster AS Norge opp mot 80 milliarder per år!

Vendepunkt

– For meg så ble møtet med Friskliv ett vendepunkt. Jeg hadde vært langtidssykemeldt og på vei mot uføretrygd, men så sendte legen meg til Friskliv, forteller Kerry Jeffries. Jeg fikk et nytt liv, nye venner og fikk treffe andre som var i samme situasjon. Det ga meg motivasjon til å gjøre en innsats selv.

Det er nå to år siden Kerry gikk inn dørene til Friskliv og Mestring. Nå forteller hun at hun har fått en helt annen livskvalitet. Hun har lagt om kostholdet, spiser bedre og sunnere. Tidligere hadde hun problemer med søvn, det er ikke tema lengre. Trening med de andre i deltakerne er lystbetont og sosialt.

Trodde yrkeskarrieren var over

Samboer Johnny Eriksen har jobbet som bygningsarbeider og begynte å få helseplager. Det var spesielt knærne som begynte å bli slitt.

– Jeg var svært skeptisk til å begynne med, sier Johnny. Husker godt første treningen, da satt jeg i bilen på parkeringspassen, og så kjerring etter kjerring gå forbi. Så kom det heldigvis en kar, og da slengte jeg meg etter. Etter et halvt år var jeg tilbake i jobb igjen.

Nå er Johnny Eriksen tilbake i full jobb. Knærne er ikke til å kjenne igjen, han har ikke lengre smerter når han klatrer og står i. Før møtet med Friskliv og Mestring var han sikker på at yrkeskarrieren var over.

– Jeg har gått ned mange kilo og trent målbevisst for å styrke mine svake punkt. Dette har gitt resultater jeg ikke trodde var mulig, sier Johnny til KSU 24/7.

Frisklivskoordinator Grav-Olsen roser de to for måten hele familien har tatt grep og dratt lasset sammen. Det mener hun er nøkkelen til suksess.

– Dette er en flott historie, disse har tatt tak i livet og gjort nødvendige forandringer. Vi har mange slike historier i løpet av året, og det gir motivasjon til å stå på. Jeg vil benytte anledningen til å oppfordre flere menn til å ta kontakt, de er ofte tregere enn damene, sier Anne-Cathrine Grav-Olsen.