Ralph Herter var entusiastisk i sin forelesning til publikum da Kveldsuniversitetet ble arrangert for første gang (Foto: Linn Inger Angell)

Det var stinn brakke da Kveldsuniversitetet hadde sin første event. Omrent 80 tilskuere satte av kvelden til å høre Ralph Herter snakke om tarmkreft på Bar og sånn.

Når overlege Herter snakker om tarmer er det med så stor entusiasme at man skulle tro det var julaften, og gaven man får er en koloskopi.

– Tarmen er som en samboer man ikke kan skilles fra, det er både oppturer og nedturer. En kan vel si at selve sjelen bor i tarmen, ikke i hjertet som kardiologer tror, forteller Herter ivrig til publikum.

Temaet for kvelden mer spesifikt, var screening av befolkningen over 55 år for å få ned dødsraten på tarmkreftpasienter. Altså muligheten for at de over den alderen får en frivillig innkalling til undersøkelse, slik at kreft kan bli oppdaget tidlig.

Mer kreft i Norge

Ifølge Herter ligger Norge på toppen i Europa over tykktarm- og endetarmskreft, ingen vet helt hvorfor. Denne kreftformen er også den vanligste kreften for begge kjønn, rett etter brystkreft og prostatakreft. Siden vi stadig lever lengre, ser vi flere krefttilfeller.
Selv om 2/3 overlever denne typen kreft, er det fortsatt 1/3 som ikke gjør det.

– Ingen vet hvem de 1/3 som dør er, men vi kan redde flere av dem ved å oppdage tidlige stadier av kreft før de ellers ville blitt oppdaget, sa Herter til publikum.

Screeningen av befolkningen over 55 år er noe Norge mest sannsynlig vil innføre innen 2019, iallefall delvis. Det vil kreve enorme ressurser, men forskning viser at det fungerer svært godt i andre Europeiske land.

Dette var første foredrag av fire andre før jul. Kveldsuniversitetet er en ny arena for folkelig formidling av forskning, og er i regi av Helseinnovasjonssenteret, Vindel og Høgskolesenteret. Kvelden ble innviet musikalsk av Jan Terje Sager og Ådne Jacobsen.