Den lokale avdelingen av Sivilforsvaret inviterte torsdag kveld til et informasjons- og orienteringsmøte. Arrangementet var en del av en temakveld som holdes for de lokale nødetatene.

FIG-leder (Fredsinnsatsgruppe) Svein Kringstad i Sivilforsvartes avdeling Kristiansund hadde sammen med cirka 25 mannskaper montert opp telt og pakket opp diverse utstyr de er mobilisert med.

– Vi skal vise dem hva vi har av utstyr, slik at nødetatene kan gjøre seg bedre kjent med hva vi kan bidra med i skarpe situasjoner. Hvis nødetatene har et behov, ønsker vi at de skal vite hva vi kan stille og hjelpe dem med, forteller Kringstad.

– Etter dette møtet er mitt ønske at nødetatene legger seg på minne at de kontakter Sivilforsvaret når behovet oppstår. Vi ønsker rett og slett at de skal bruke oss mer enn de gjør i dag, sier Kringstad.

Var nylig i aksjon

Sivilforsvaret i fylket var i aksjon under ulykken på E39 Rjåneset mellom Ørsta og Vartdal på Sunnmøre torsdag. Da hadde et steinras gått over veien, og deler av raset hadde truffet en bil.

Når nødetatene først har behov for Sivilforsvarets tjenester starter det hele med en forhåndsmelding.

– Det går da ut en talemelding til alle i gruppen – om at det for eksempel kan bli aktuelt med et søk, som på Averøy sist nå. Der ble det gjort funn tidlig og da ble vi ikke mobilisert. Vi blir tatt med på søk etter savnede person og etterslukking av brann, sist på Ertvågøya, da stilte vi med et stort mannskap, 60 til 70 mann, i fra både Kristiansund, Molde, Sunndal og Hemne, som møtte opp der.

Fjelltun-ulykken i Ålesund, brann på Smøla over flere dager. Våre folk blir trent og øvd to til tre ganger i året, da har vi pliktige obligatoriske øvelser. Det er høst og vår, på dagtid og kvelder, ellers er det mobilseringen når nødetatene har behov for oss. I Kristiansund har vi et mannskap på rundt 100 personer som er uniformert, og kan stille i alle kategoriene vi er oppsatt med. Dette er en stor gruppe, en av de største i fylket faktisk, sier Kringstad.

Og alle stiller opp på kort varsel.

Jan Birger Kavli, distriktssjef for Sivilforsvaret i Møre og Romsdal hadde tatt turen til Kristiansund for å støtte sin lokale enhet, samt informere mer om hva Sivilforsvaret kan tilby, lokalt og på landsbasis.

– Hovedkontoret er lagt til Molde. Herfra jobber 8,5 fast-stillinger med å administrere diverse oppgaver samt følge opp sine 400 tjenestepliktige i fylket. Kristiansund er det størst området/lokasjonen vi har, forteller Kavli, som har vært i Sivilforsvaret siden 1980.

Den lokale enheten i Kristiansund består av følgende:

En MRE-gruppe(mobil renseenhet), en FIG-gruppe(fredsinnsatsgruppe) samt to FIG P-grupper(fredsinnsatsgruppe-Personell). Sistnevnte skal forsterke og/eller avløse FIG-gruppen i innsats.

MRE-gruppen er oppsatt med en ATV med en kjøretøyer med en rensehenger og suppleringshengere med telt og materiell. Rigging av enheten tar cirka 30 minutter.

Nestlagfører Marianne Kringstad, Sivilforsvarsinspektør Eva Strømskag og menig Katrine Kvernen Knudseth viser her fram livreddende førstehjelp.

Torsdag kveld var dette teltet gjort i stand med markører på senger, og mannskapet var forberedt på prioritering og sortering av skadde etter alvorlighetsgrad.

MRE-stasjonen er bemannet av Vidar Bjerkelund og Øivind Hasselø.

– Oljebrenneren i vogna sørger for varmt vann til dusjene. De brukes til å rense mennesker som er blitt utsatt for farlige stoffer. Oljebrenneren er på 100 kW og her går vi ikke tom var varmtvann, forteller Bjerkelund.

Lagfører Jan Kristian Jenssen og Vegard Svenvik er en del av fortroppen.

FIG-bilen (bildet over) brukes til alle de raskeste og lette oppgavene.

– Denne er den første enheten som kan rykke ut. Her har vi alt vi trenger til søk og redning, aggregat til å lage lys og varme, muligheter til å ta med telt, hengerfeste til brannpumpe og sperrebånd til å sperre trafikk, forteller Jenssen.

Herrene hadde brannvakt da det brant på Skorpa 11. mai i år.

– Etter at brannvesenet hadde slukket satt vi vakt og passet på at det ikke blusset opp igjen.

– Det gjorde det utpå natta en gang, heldigvis var slanger allerede lagt ut så vi kunne starte spylingen kjapt.

Korporal Atle Maude og Svein Roald Førsund inne i en mobil kommandohenger.

Hengeren er tilrettelagt for flerbruk, for å etablere et feltkontor, transport og ATVen, forteller Sivilforsvarsinspektør Eva Strømskag til KSU 24/7.

– Inne i hengeren har vi materiell og utstyr for å kunne etablere et kontor hvor som helst. Her er PC-utstyr og tre forskjellige nettverk(mobil-, wifi og nødnett).

– Kopi-, printer og faksmaskin, lamineringsutstyr og en prosjektør/fremviser.

– Skrivemateriell, kart og egen strømgenerator, som gjør oss selvdrevet og selvforsynt med strøm. Kommando-hengeren sikrer oss tilgang til nettverk i ekstremvær og lignende, avslutter Strømskag.