Roger Osen, leder Orkide – Nordmøre Regionråd. Foto: Tore Lyngvær

ORKide- Nordmøre regionråd mener at det av flere grunner er både feil og uakseptabelt å flytte ut arbeidsoppgavene i den nyetablerte enheten i Kristiansund. Det var en gledens dag da regjeringen vedtok Kristiansund som vertskommune for Politiets nasjonale lønns- og regnskapssenter opprinnelig med 70 stillinger, en beslutning som inngår i regjeringens egen plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser (datert 17.02.17). Dette var en beslutning med bred politisk og geografisk enighet på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Regionrådet mener det er bra at regjeringen bekrefter at det skal være 70 nye statlige stillinger i Kristiansund, derav 50 knyttet til Politiet, men arbeidsoppgavene må åpenbart være i tråd med den kompetansen som staten selv har rekruttert. Arbeidsoppgavene må videreføres i Kristiansund fordi:

  • Et eget nasjonalt senter for Politiet vil kombinere stordriftsfordeler og samtidig være en del av politiets organisasjon, med de fordeler dette medfører for nærhet og fleksibilitet.
  • Enheten i Kristiansund har rekruttert godt og har bygget opp et kompetansemiljø rettet inn mot de oppgavene senteret skal jobbe med.
  • Senteret har bygget opp kompetansen og kapasiteten i tråd med plan og vedtak og har nå overtatt arbeidsoppgavene og ansvaret for alle politidistriktene. Ansatte har sagt opp sine jobber for å «være med å forme og effektivisere Politiets nye lønn- og regnskapstjeneste» som stillingsannonsene frister med. Mange har tatt med sine familier på flyttelasset i tro på en langsiktig og spennende satsing på oppbygging av et større fagmiljø.
  • Disse er rekruttert med lønns- og regnskapskompetanse og vil selvfølgelig jobbe med de arbeidsoppgavene som de har inngått avtale om.
  • Med en stadig økende arbeidsmengde for en ny organisasjon er det veldig uheldig at ansatte skal være usikker på om de har jobb videre.
  • Statlige kompetansearbeidsplasser er spesielt viktig for Kristiansundsregionen i en tid med høy arbeidsledighet og en byregionen med store utfordringer knyttet til ytterligere nedleggelser i næringslivet og utflytting av andre statlige kompetansearbeidsplasser innen politi og sykehus.
  • Kristiansundsregionen har over lang tid investert mye for å tilrettelegge for verdiskapningen i Norskehavet og inntekter til staten, og det er vanskelig å forstå også i den sammenheng at staten gjennom å skape usikkerhet bidrar til å forsterke utfordringene i en byregion som er hardt rammet av nedgangen i olje- og gassaktiviteten.
  • Dette er dårlig ressursbruk av felleskapets penger.
  • Usikkerheten som er skapt er en dårlig behandling av ansatte og lokalsamfunn. Denne usikkerheten må fjernes så fort som mulig for å unngå uønskede utfordringer også for Politiet.
  • Ansatte og innbyggere må ha tillit til at staten er en seriøs arbeidsgiver og at politiske vedtak på regjeringsnivå har faktisk gyldighet.

Det entusiastiske kompetansemiljøet som er bygget opp i Kristiansund må heller ses på som en verdi som både staten og lokalsamfunnet kan bygge videre pa. Det mangler ikke på positivt engasjement og tilrettelegging fra regionen sin side for at dette skal bli en vellykket etablering for Politiet.

ORKide- Nordmøre regionråd ber regjeringen bekrefte sitt tidligere vedtak om at Politiets lønns- og regnskapssenter skal være i Kristiansund.

 

Roger Osen, Leder arbeidsutvalget
Ellen Engdahl, Daglig leder