Øyvind Blomstrøm med podcast «Kan du skru ned litt?»

0
119
Gitarist Øyvind Blomstrøm har lang fartstid i bandet El Cuero, og i bandet til Monica Heldal. Nå entrer han podcastverdenen - med en intervjuserie viet... gitarister. Foto: Julia Naglestad

En ny podcast skal prøve å komme til bunns i hvorfor gitarer – og gitarhelter – fascinerer så mange. Bak står El Cuero- og Monica Heldal-gitarist Øyvind Blomstrøm, som til NTB sier han ikke hadde kommet over en «ordentlig norsk podcast» viet musikk.

– Jeg hørte mye på amerikanske samtalepodcaster, sånn som en viet trommeslagere. Det slo meg at om jeg skulle gjort noe sånt, måtte det være med noe jeg kan noe om – og som ikke går så fort tomt. Da ble det gitar.

Onsdag 13. september har «Kan du skru ned litt?» premiere.

Sykkel, brødbaking og forsterkere

Blomstrøm fikk råd om å gjøre det så smalt som mulig, helt inn i gitarnerdingen. Likevel tror han gitarer – og gitarister – fascinerer mange.

– En av de tingene jeg prøver å komme til bunns i, er nettopp «hva er det med gitaren»? Hvorfor er folk så fascinert av gitar, som soleklart er det mest populære instrumentet i bandet. For eksempel spør jeg en gitarist som Lars Håvard Haugen om de har noen annen hobby.

– Hva svarte Hellbillies-gitaristen?

– At det har han ikke. Han spiller bare elgitar. 24 timer i døgnet. Det er felles for mange, selv om det finnes andre innfallsvinkler. En fyr som Torgeir Waldemar er veldig opptatt av sykkel i tillegg til å skrive låter på kassegitar.

Intervjudebutanten medgir at det kommer til å bli mye snakk om utstyr, gitarer, forsterkere

– Men ikke bli redd: Det vil bli prat om personene, og hva som er med personligheten deres som gjør at de hengir hele livet sitt til et instrument. Petter Baarli snakket om brødbaking og oppveksten hans i evig konkurranse med broren. I en Freudiansk verden er det alltid artig å pirke litt tidlig i barndom og oppvekst om hva som har formet dem.

Trenger nerde-gen

– Hvordan valgte du ut gitarist-samtalepartnerne dine?

– Jeg prøver å ta med både kjente og kjære – og noen man ikke ser på som typiske gitarister. Som sangere som har en skjult sologitarist i seg – så vel som jazzfolk og de mer eksperimentelle. I starten blir det ti podcaster i første sesong, med blant andre Lars Håvard Haugen, Monica Heldal, Petter Baarli, Knut Reiersrud, Torgeir Waldemar.

– Vil gitarnerdingen også appellere til kvinnelige lyttere?

– Jeg håper det. Jeg tar sikte på en bra andel gitarister som er kvinner, for dem er det mange bra av. Monica Heldal er om bord, og jeg håper å få med Hedvig Mollestad. Det handler mye om forbilder. Gutter har tradisjonelt sett opp til andre gutter, og omvendt. Kanskje menn er hakket mer egosentrert, og går inn for én ting også. Men jeg tror det er i ferd med å brytes ned, og det er på høy tid.

– Trenger gode gitarister et eget nerdegen?

– Det er de berømte 10.000 timene med øving som må til for å bli god på noe. uansett hva det er. Jeg snakket med Monica Heldal, hun har mye av genet. Det gjorde at hun ble sittende på rommet sitt og spille og spille og spille.

Høyt er tøft

– «Kan du skru ned litt?» er en fin tittel, hvordan kom du på den?

– Jeg prøvde å finne noe alle kan forstå, og som likevel er tydelig på at det handler om musikk. Jeg landet på det vanligste spørsmålet gitarister får når de er på konsert, lydsjekk, i studio, som altså er: «Kan du skru ned litt?». For det er jo notorisk høyt for de aller fleste.

– Hvorfor? Gitarister er jo ikke hørselssvekket når de starter?

– Jeg spør dem om det også. Det handler om fysikk og respons: Skrur du forsterkeren bak deg høyt, så kjenner du det fysisk i kroppen – masse mellomtoner som puncher deg midt i magen. Da føler man nok at man er mer «i musikken», enn om forsterkeren står nede på 1. Og så synes jo folk det er tøft, da – som en vegg med Marshall-forsterkere bak seg. Men jeg skal også snakke med lavmælte gitarister, lover Blomstrøm.

Podcasten gis ut på Rubicon, og finnes på alle plattformer. Første episode er onsdag 13. september, fulgt av ny episode hver onsdag i noen uker fremover – før det blir pause ved juletider, og ny sesong på nyåret.