– Min store drøm er at min neste film skal filmes i Kristiansund

0
795
Kristiansundskvinnen Grethe Bøe er til våren aktuell med barne- og ungdomsfilmen Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon Mørkemann. Foto Sigurd Moe Hetland, KINOMAGASINET.no ©

OSLO: I mars lanserer Grethe Bøe sin nye spillefilm, «Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon Mørkemann», basert på bokserien om Detektivbyrå nr. 2.

Men drømmen om å filme i barndomsbyen Kristiansund er fortsatt levende for regissøren. Prosjektet «Fishanbua» måtte dessverre skrinlegges, men Bøe har ikke gitt opp om å filme ute på holmer, skjær og områder i og rundt Kristiansund.

– Det er min store drøm at min neste film skal filmes i Kristiansund, forteller Bøe til KSU247.no, som møter henne på Filmvåren 2018-lanseringen i Filmens hus i Oslo.

– Det er en slags spøkelses/skrekkfilmaktig film for ungdom som heter «Valona». Det skal bli den vakreste filmen noensinne, og jeg kan røpe at jeg også vil filme på Grip. Akkurat nå har vi søkt om støtte, så vi får se hva som skjer, er alt Bøe vil røpe.

For fokuset nå er naturlig nok på den forestående filmlanseringen av «Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon Mørkemann», med premiere 23. mars 2018.

Filmkameratene spurte Grethe Bøe om hun ville bearbeide en av bøkene til en helaftens spillefilm. Bøe leste flere av bøkene og valgte den som hun egnet seg beste som film nr. en i en tenkt serie. Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes har så langt laget femten bøker om Tirill og Oliver,

– Jeg er i gode hender på det krimtekniske når Jørn Lier Horst har skrevet boken. Jeg falt for «Operasjon Mørkemann» grunnet en sterk historie i bunn, den er dyp humanistisk. Barn er fødte detektiver, de er født nysgjerrige. Hva er rettferdig, hva er riktig? Jeg synes det er det fineste med boken, og som jeg tar vare på i spillefilmen, er intrigen, og detektivdelen. Så vil vi voksne også se at det faktisk er intelligent det som blir gjort, sier regissøren.

Bøe sier at «barn for meg er det viktigste publikum».

Grethe Bøe (midten) med to av sine stjerner, kristiansanderne Thomas Farestveit og Emma Pedersen Kilane i rollene som Oliver og Tirill. Foto Sigurd Moe Hetland, KINOMAGASINET.no ©

– De skal mer enn underholdes, de har en dyp rettferdighetssans og evne til å se mennesker med åpne øyne. Så har jeg tilført masse action og tull og tøys. Det var en takknemlig jobb å bygge på med dette grunnmaterialet.
 
– Det virker som det legges opp til en filmserie om detektivene i Detektivbyrå nr. 2?
 
– Ja, vi håper på en serie. Det å lage filmen var en gøyal prosess. Jeg har aldri jobbet så fort. Vi fikk klarsignal om å starte sommeren 2017, mens alle var på ferie. Så startet vi å filme allerede i august 2017. Det var vanvittig høy energi, forteller Grethe til KSU247.no.
 
Bøe har med årene gjort mange store filmprosjekter etter regidebuten med Titanics ti liv i 2007. I 2014 hadde hun sin største suksess så langt med Operasjon Arktis, som vant Amandapris året etter for beste barnefilm, og ble sett av 258.623 personer på kino.
 
– Jeg har masse egne ideer til filmer. Men det er også spennende å få noe man ikke har tenkt på. Jeg er fan av Jørn Lier Holst og kjent med voksenbøkene hans.
 
Inne i mellom spillefilmprosjektene driver hun Grethe Bøe Productions med base i Oslo. Hun har spesialisert seg på arkitektfilmer med Virtual Reality som konsept.

DEL

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here