I 14 år har Levende Vågen tatt umotiverte ungdommer under vingene sine for å veilede dem inn i skole og arbeidsliv.

Levende Vågen er et tilbud til ungdom i alderen 13-20 år som av forskjellige grunner sliter på skolen eller har droppet ut, der kan de få en praktisk mestringsarena.

Hos LV kan ungdommene prøve seg innen for mange felter, både i snekkerverksted, butikk, og blikkenslagerverksted.

– Vi møter mange umotiverte ungdommer, men hva er egentlig motivasjon? Det er ikke bare å si at de skal begynne å stå opp om morgenen og klippe håret når ungdommene ikke har opplevd mestring i skolesammenheng før. Mange av dem klarer ikke svare på spørsmålet Hva vil du bli?, fordi de ikke har tro på seg selv. Vi vil hjelpe dem med å finne sine steke sider, og veilede dem i den retningen, sier daglig leder Berit Gundersen Lysø.

(Reportasjen fortsetter under bildet)

Daglig leder Berit Gundersen Lysø og Gry Therese Engdal med snekkerverkstedet i bakgrunnen (Foto: Tore Lyngvær)

Levende Vågen eies av Kristiansund kommune, og holder til i Fladsethbryggen på Mellemværftet. Det er også et tett samarbeid med Nordmøre Museum

Levende Vågen var det beste for Gry

KSU 24/7 fikk møte en av ungdommene ved Levende Vågen denne ettermiddagen, som er veldig fornøyd med tilbudet.

– Jeg liker meg veldig godt her, det mye forskjellig jeg kan drive med. Jeg står mye ved dreiebenken, og akkurat nå lager jeg skåler. Jeg liker å bruke hendene mine, da jeg gikk på skolen var kunst og håndverk et av favorittfagene mine, sier Gry Therese Engdal.

Foran på benken ligger finpussede skåler i forskjellig størrelse og treverk, som det tydeligvis er langt mye arbeid og sjel i.

– Jeg har vært her siden august. Hvis jeg ikke hadde vært på Levende Vågen hadde jeg for det neste vært hjemme. Å få noe å gå til har vært det beste for meg. Da jeg startet på skolen i år fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde jobbtilbud igjennom praksisbrev-ordningen, og jeg fikk alternativet å slutte eller å starte hos Levende Vågen. Jeg valgte selvfølgelig Levende Vågen, og i januar starter jeg i praksis hos Dale barnehage, sier Gry.

– Her er alltid humøret på topp, og de vil at jeg skal jobbe med det jeg ønsker. Her blir man heiet framover, den følelsen fikk jeg ikke på skolen, forteller hun.

Samarbeid med fylkeskommunen gir økt vekst

De siste tre årene har LV samarbeidet med ordningen I UNG, noe som har gitt økt vekst. Å samarbeide med fylket igjennom I UNG har gitt økte midler, slik at tilbudet til ungdommene har blitt bedre. De nye tilbudene innebærer økt bruk av ekstern praksis og større variert tilbud, som trening innen matlaging, snekkerverksted, metallarbeid, renhold, butikk og søm/tekstil. LV har også i denne perioden doblet antall ungdommer pr år.

Det er viktig for ungdommene å få begynne på sitt nivå og få oppgaver som både engasjerer og treffer interesse.

I UNG muliggjør en sømløs overgang mellom forvaltningsområdene, slik at ungdommene for faste og trygge rammer i sin oppfølging over tid.

Levende Vågen er uten tvil et særdeles fungerende tiltak, i 2009 ble de evaluert av Rambøll som svært vellykket og ble i utvalgt av NAV nasjonalt som pilotprosjekt. Det nye samarbeidet med fylkeskommunen igjennom  I UNG har gitt såpass gode resultater at Kristiansund kommune i et skriv til Utdanningsutvalget i fylket ber om at samarbeidet fortsetter.