Illustrasjon: Google Maps

Innspill til retningsvalg i regionreformen i Kristiansund fra ordførerne i Averøy, Gjemnes, Sunndal og Tingvoll.

Kristiansund som regionsenter på Nordmøre

Å være et regionsenter kan ikke vedtas, det må skapes gjennom handlinger hver dag.  Å bli et regionsenter må skapes både av krefter innenfra og utenfra. For våre kommuner er Kristiansund regionsenteret, men regionsenteret er i ferd med å  vende oss ryggen.

Kristiansund vil til Trøndelag i regionreformen

Ikke bare har bystyret vedtatt at det er deres foretrukne valg av tilhørighet, men de har vedtatt å aktivt arbeide for at de skal søke grensejustering, sammen med fem andre Nordmørskommuner. Slik splitter Kristiansund Nordmøre – som de sier de elsker.

Hva oppnår Kristiansund med dette?

Det er det ingen som svarer på, utenom at de vil prøve noe nytt og være i en region med mindre lokaliseringsstrid. Har de grunnlag for å hevde at det er slik i Trøndelag? Hvor mange mellomstore byer finnes i nye Trøndelag som Kristiansund skal konkurrere med om tjenestetilbud, utdanningstilbud, kompetansearbeidsplasser, prioritering av samferdselsprosjekter, flyplass, kulturinstitusjoner og næringsutvikling på hav og land? I arbeidet med regionreformen bestilte ORKidé – Nordmøre regionråd en uavhengig rapport som vurderte ulike veivalg for Nordmøre. Denne rapporten sa helt klart at alternativet Nordmøre alene til Trøndelag var det verste for Nordmøre, ja faktisk ville ramme Nordmøre. Enda verre vil det bli om Nordmøre splittes av fylkesgrensa.

Interkommunale samarbeid settes i spill

Samtidig som Kristiansund fronter overgang til Trøndelag, så har bystyret vedtatt at alle interkommunale samarbeid skal reforhandles. Slik vi har forstått det primært ut fra økonomiske vilkår. Kristiansund har startet med å si opp den interkommunale legevaktavtalen med tre av nabokommunene.

Det er ca 35 andre interkommunale samarbeid vi er en del av som påvirker kommunenes daglige tjenester og infrastruktur. Med dette vedtaket settes regionens samarbeid og oppgaveløsning i spill. Samarbeid bygd opp på interessefellesskap og tillit i årtier gjennom regionrådet OrRKidé og offentlige selskaper.  Hva har Kristiansund å vinne på dette?

Helseinnovasjon

Samtidig inviterer Kristiansund alle Nordmørskommunene til å delta i et av de viktigste digitaliseringstiltakene i regionen – responssenter for helsetjenestene til 10 kommuner. Men hvordan skal vi samarbeide til beste for Nordmøres innbyggere når vi ikke vet hvor Kristiansund hører hjemme om noen måneder?

Regionrådet ORKidé og regionreform

Hvordan kan regionrådet ORKidé operere med så store motsetninger? Er regionrådet i denne situasjonen i ferd med å miste sin funksjon og handlekraft, og hvordan rammer dette Nordmøre? Det er kanskje tid for å avvikle ORKidé – i hvert fall ikke ansette en ny daglig leder – om Nordmøre skal splittes?

Kristiansund og Nordmøre

Vi frykter at Kristiansund som vårt regionsenter kjemper unødvendige og tildels tapte kamper, i stedet for å bruke tid, engasjement og nettverk på de aller viktigste sakene for regionen og byen. Vi nevner eksempelvis, Todalsfjordprosjektet, Halsafjordsambandet, nytt SNR, helseinnovasjon, det grønne skiftet, havrommet, og regional arbeidsdeling.

Vi trenger et Nordmøre med dynamisk kraft mellom by og omland, vi trenger et integrert og variert arbeidsmarked, og vi trenger havn, havrom og humor.

Hva kan vi fire nabokommuner tilby Kristiansund

Storindustri, forskningsinstitusjoner, miljøkompetanse, internasjonalt næringsliv i nisjer, naturressurser, turistmagneter, folk fra aller verdens hjørner, arbeidsinnsats for Nordmøre mm.

Nordmøre trenger ikke flere grenser, men flere broer

Vi trenger mer samarbeid og mindre splittelse. Formannskapet i Kristiansund har en unik mulighet denne tirsdagen til å vise lederskap gjennom et endret vedtak.

Hvorfor flytte grensene?

Averøy, Gjemnes, Sunndal og Tingvoll er sterkt imot grenseflytting. Om nordlige Nordmørskommuner med Kristiansund i spissen søker overflytting til Trøndelag, vil Nordmøre revne. Dermed får vi ny fylkesgrense mellom Surnadal og Sunndal/Tingvoll, mellom Halsa og Tingvoll, mellom Kristiansund og Averøy/Gjemnes/Tingvoll – altså gjennom velfungerende bo- og arbeidsmarkeder, kun fordi noen Nordmørskommuner vil bli en utkant i et Stor-Trøndelag. Slik går Kristiansund inn i framtida med fylkesgrensa mot sitt nærmeste omland, samtidig som storkommunene rundt Ålesund og Molde styrker seg. Vi mener Nordmøre og Kristiansund vil oppnå mye mer ved å bli værende i Møre og Romsdal.

Hold Nordmøre sammen – legg regiondebatten død.

Ingrid Rangønes, Ordfører i Averøy
Knut Sjømæling, Ordfører i Gjemnes
Ståle Refstie, Ordfører i Sunndal
Milly Bente Nørsett, Ordfører i Tingvoll