Prosjektleder for Helseinnovasjonssenteret Bjarte Bye Løfaldl. Foto Petter Ingeberg / Kristiansund kommune

Tirsdag 5. desember bevilget regional- og næringsutvalget 1 million kroner til et forskingsprosjekt på helsetjenester i regi av Helseinnovasjonssenteret på Nordmøre.

Leder i Regional- og næringsutvalget, Runar Vestheim, mener forskning på velferdstjenester er viktig for Møre og Romsdal.

– Prosjektet tar for seg noen av de viktigste problemstillingene velferdssamfunnet står overfor: hvordan utvikler vi gode helsetjenester for de eldre innbyggerne våre og teknologiske verktøy som gjør det mulig å bo lenger i sitt eget hjem? Teknologien skal ikke erstatte de varme hendene, men frigjøre ressurser til omsorg for de som trenger det, sier leder av regional og næringsutvalget, Runar Vestheim, i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Viktig satsing

Prosjektet er et samarbeid mellom Helseinnovasjonssenteret og Møre og Romsdal fylkeskommune med prosjektet Campus Kristiansund.

– Det vil bidra med viktig kunnskap både for helseinnovasjonssenteret og for Campus Kristiansund, som er en viktig satsing for Møre og Romsdal Fylkeskommune, sier Vestheim.

Hensikten er å etablere et kunnskapssenter og et helsenettverk. Det skal blant annet samle kunnskap for å utvikle bedre helsetjenester og peke på felles utfordringer og behov. Prosjektet blir ledet av Bjarte Bye Løfaldli som har doktorgrad i medisin og tidlegere har jobbet sammen med Nobelprisvinnerne Moser ved Kavli-instituttet.

Nasjonal posisjon

Siden oppstarten i mars, har Helseinnovasjonssenteret startet flere forskings- og innovasjonsprosjekt.

– Senteret har store ambisjoner om å utvikle helseteknologitjenester i Møre og Romsdal, og et mål er å ta en posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Disse ambisjonene støtter fylkespolitikerne og fylkeskommunen, sier Vestheim.

Kunnskapsdeling

Helseinnovasjonssenteret er en del av Orkidé med 12 medlemskommuner på Nordmøre. Senteret har en tredelt satsing: responssenter og velferdsteknologi , kommunal- og spesialisthelsetjenesten og samhandling og helse som næring.

Arbeidet innebærer oppbygging av kompetanse og rekruttering til regionen.

Kristiansund kommune er vertskapskommune for det treårige prosjektet.